Nitritna so za salamurenje

Kao aditiv, Nitritna so ima veliku primenu u našoj zemlji. Najviše se stavlja u proizvodnji šunke, kobasice, viršle i ostalih suhomesnatih proizvoda, ali i za druge mesne i riblje prerađevine. Natrijum nitrit se nalazi na takozvanoj pozitivnoj listi aditiva, što je potvrđeno  Pravilnikom o kvalitetu namirnica (Službeni list SCG, broj 56).

Saltina Nitritna So se koristi za salamurenje mesa kao homogena mešavina prehrambenog natrijum nitrita i kuhinjske soli. U promet se stavlja pod nazivom Saltina Nitritna so za salamurenje, u originalnom, čvrstom i dobro zatvorenom pakovanju.

Saltina Nitritna So je proizvedena na specijalnim mešalicama, koje su namenski namenjene za homogenizovanje smeše soli sa drugim elementima mešavine (prohromsko telo mešalice i mešača) u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Saltina Nitritna So se pakuje u PVC džakove izuzetne jačine koji odgovaraju standardima za uskladištenje i čuvanje nitritne soli. Džakovi su težine 25 kg. Deklaracija za Saltina Nitritnu So za salamurenje mora da sadrži i oznaku pažnja otrov, samo da se spreči direktna upotreba u normalnoj ishrani kao što je slučaj sa običnom kuhinjskom soli.

U osnovnoj nameni Saltina Nitritna So se primenjuje kao konzervans, radi prevencije stvaranja izrazito opasnih toksina koje proizvodi bakterija clostidium botulinum, koja izaziva izuzetno opasna trovanja stomačnih organa. Druga uloga ove soli je da obezbedi crveno-ružičastu boju mesnih prerađevina, odnosno da meso održava u svežem stanju do procesa prerade ili konzumacije.

nitritna so